Hospice

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

Services Provided: 

Architecture

Interior Design

Code Review

Owners Representation

Project Delivery

Master Planning

Project Programming

 

Special Services Provided:

Building Information Management (BIM)

REVIT

Sustainable Design

Energy Studies

Wayfinding

Artwork

Furniture Services

Space Planning

 

Project Description:

 

Colorado’s newest in-patient hos­pice center is a $9 million, 36,000-square-foot hospital facility. It’s been cleverly disguised as a Frank Lloyd Wright-inspired dwelling where the dying can spend their last days with their families comfortably ensconced in a peaceful setting.

 

The Client did not want the care center to look like a medical office. The Client also wanted it to fit in with the nearby Victorian struc­ture, which serves as a hospice-run coffeehouse.

 

 Blythe Group + co. made that hap­pen by burrowing part of the facility into a hillside so it appears to be a single story from the front. We mini­mized its size with pillars, dormer windows, high and low gables and a multi-leveled roof line.

 

The Client wanted every square foot to feel homey. The challenge was making the decor beautiful while still meeting hospital code: Fabrics must be fire-retardant. Wood is limited to 10 percent of any wall. Floors in patient rooms must be vinyl. Each Patient room is a little different. They all have wood-look floors with inlaid patterns. They have pale lemon-colored linens, puffy comforters and chocolate-colored throws. Each room also has different fabrics in built-in headboards, furniture and pillows.